RAGDOLL

Ιστορία
Η πρώτη γάτα Ragdoll, ανατράφηκε στην  Καλιφόρνια USA την δεκαετία του 1960, σε εκτροφείο γάτας Περσίας της Ann Baker. Διασταυρώθηκε πρώτα μια θηλυκή  περσική γάτα με έναν Seal Point Berman, και ένας από τους απογόνους τους ζευγάρωσε με μια θηλυκή Βιρμανίας που οδήγησε στη δημιουργία των Ragdoll. Η Ragdoll καταχωρήθηκε υπό την αιγίδα της διεθνούς Ragdoll Cat Association και της Ann Baker οι οποίοι έθεσαν πολύ αυστηρούς κανόνες για αυτούς που ήθελαν να αναπαράγουν αυτό το είδος γάτας. Το 1975, ένα ζευγάρι η Laura και ο Danny Dayton, αγόρασε ένα ζευγάρι Ragdoll γάτες από την Baker και ξεκίνησαν να τις εκτρέφουν με τέτοιο τρόπο που αναπτύσσοντας το πρότυπο της φυλής Ragdoll που είναι διαδεδομένη σήμερα. Ήθελαν να διαδώσουν τη ράτσα γάτας Ragdoll με συνέπεια να δημιουργηθεί μια ένωση γνωστή ως Ragdoll Fancier’s Club International, αλλά και να διατυπωθούν κανόνες και διαδικασίες για την αναπαραγωγή αυτού του είδους γάτας.

Ο χαρακτήρας της
Η γάτα Ragdoll έχει ήρεμη και ευχάριστη έκφραση. Είναι διαφορετική από τις άλλες γάτες και λέγεται ότι  έχει μια προσωπικότητα παρόμοια με αυτή των σκύλων, με δεδομένο ότι είναι πιστές προς τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι πολύ κοινωνική  ακόμα και με ξένους και τους αρέσει η παρέα των παιδιών. Είναι καλύτερα να ζουν σε εσωτερικό χώρο, επειδή δεν μπορούν να προστατευτούν από τις άλλες γάτες και τα ζώα, λόγω της ήπιας φύσης τους.

Αυτή η φιλική γάτα έχει μία ήρεμη και ευχάριστη έκφραση. Διαφέρει από τις άλλες γάτες και λέγεται ότι διαθέτει προσωπικότητα παρόμοια με αυτή των σκύλων , επειδή είναι πιστή και νοιάζεται για τους ιδιοκτήτες της. Το όνομα της-πάνινη κούκλα- το πήρε από το γεγονός ότι χαλαρώνει όταν κάποιος την σηκώσει.

Εξοικειώνονται εύκολα με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και τους αρέσει η παρέα των παιδιών. Είναι καλύτερα να μένουν στο σπίτι καθώς δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από άλλες γάτες και ζώα, εξαιτίας του ήπιου χαρακτήρα τους.

Οι αυθεντικές Ragdoll γάτες« βγήκαν στην αγορά» γιατί ήταν μεγαλόσωμες, είχαν τρίχωμα που δεν μαδούσε, ήταν γυαλιστερό και όταν τις σήκωνες χαλάρωναν στα χέρια σου όπως η παιδική πάνινη κούκλα από όπου πήραν και το όνομα τους, δεν αντιδρούσαν σε επικίνδυνες καταστάσεις και δεν ένιωθαν πόνο.

Κατά τη γνώμη μου, για όλα τα παραπάνω πρέπει να έχει κανείς τις επιφυλάξεις του. Μία γάτα είναι πάντα μία γάτα. Τα δύο τελευταία στοιχεία της περιγραφής είναι ίσως η μεγαλύτερη παρανόηση. Και ΝΙΩΘΟΥΝ πόνο και ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ όταν δέχονται επίθεση. Ωστόσο είναι τα πιο ήρεμα και καλόβολα πλάσματα που έχω συναντήσει. Είναι «χαρούμενα» και δείχνουν εμπιστοσύνη και κάποια αφέλεια ως προς αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή τους. Δεν είναι επιθετικά, συνήθως δεν χρησιμοποιούν τα νύχια τους όταν παίζουν. Χρειάζονται, όμως, ένα cat tree, για να τα ακονίζουν.

Επιδέχονται εκπαίδευση, είναι πολύ κοινωνικά και φιλικά, και τους αρέσει να είναι με την οικογένεια τους, χωρίς να γίνεται η παρουσία τους ενοχλητική.

Αν και τους αρέσει να κάθονται στην αγκαλιά σου και να τα χαϊδεύεις βλέποντας μία καλή ταινία, ξέρω και κάποια που τους αρέσει να τα αφήνουν στην ησυχία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι γάτες Ragdoll, είναι αρκετά δραστήριες αλλά κάπως αδέξιες- μην περιμένετε να έχουν τα διάφορα τρωκτικά υπό τον έλεγχο τους.

Είναι πιθανό, να τις δείτε να παρακολουθούν το ποντίκι να κάνουν μια μικρή προσπάθεια να τρέξουν από πίσω του και μετά να αναρωτιούνται πού πήγε!

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ που σκαρφαλώνουν πάνω στο ψυγείο και τα ντουλάπια, αλλά ίσως χρειάζεται λίγη εκπαίδευση για να τις κρατήσετε μακριά από το τραπέζι και τους πάγκους της κουζίνας όπου ψάχνουν για να φάνε.

Οι γάτες Ragdoll, είναι μεγαλόσωμες, οι αρσενικές ζυγίζουν από 6 ως 9 κιλά όταν ενηλικιωθούν στα 3 ή 4 χρόνια τους και οι θηλυκές περίπου 4 με 5 κιλά.

Θέματα Υγείας
Ragdoll γάτες είναι γενικά υγιή ζώα και έχουν διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια κατά μέσο όρο.  Για τις γάτες αυτές δεν έχει αναφερθεί ότι έχουν οποιαδήποτε γενετική διαταραχή καμία συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, είναι καλύτερα να ζούνε στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού, καθώς μπορεί να γίνουν θύματα των άλλων ζώων, να πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων ή μπορεί να προσβληθούν από κάποια μόλυνση.

Θα πρέπει επίσης να αποφευχθεί η υπερβολική σίτιση της γάτας, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία της Ragdoll, προκαλώντας αρθρίτιδα, ασθένειες του ήπατος, καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.λπ. Η στείρωση της γάτας Ragdoll θα την προστατεύσει από την ανάπτυξη κάθε τύπο καρκίνου. Η τακτικές ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί στον κτηνίατρο διασφαλίζουν την ευημερία και την υγεία της γάτας.

Γενικά πρότυπα
Η Ragdoll είναι μια μεγαλόσωμη αλλά ήσυχη γάτα, με ένα έντονα μυώδες σώμα. Το κεφάλι της είναι ευρύ και σφηνοειδές μεσαίου μεγέθους  με ένα επίπεδο κομμάτι ανάμεσα στα αυτιά. Η μύτη θα πρέπει να εμφανίζει μια μικρή καμπύλη, τα μάγουλα της είναι καλά αναπτυγμένα που συγκλίνουν σε ένα στρογγυλεμένο μακρύ ρύγχος και πολύ ανεπτυγμένο πηγούνι. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, πλατιά στη βάση, με στρογγυλεμένες άκρες και ελαφρά κλίση προς τα εμπρός. Η Ragdoll χαρακτηρίζεται από μεγάλα οβάλ μπλε μάτια της. Η ημί-μακριά γούνα τους είναι πολύ μαλακή.

Χρώματα
Seal (καφέ-μαυρό), σοκολατί, μπλε, κόκκινο, λιλά και το χρώμα της κρέμα γάλακτος μαζί με τις παραλλαγές tortose shell και ο λίγκας (τιγρέ).

Μοτίβο
Colorpoint: Σημεία χρώματος είναι το πρόσωπο, τα αυτιά, τα πόδια, η μύτη, τα πόδια και η ουρά. Έχουν το ίδιο μοτίβο όπως οι γάτες Σιάμ. Μία γάτα colorpoint δεν έχει καθόλου λευκό.

Mitted: Σημεία χρώματος είναι το πρόσωπο, τα αυτιά και τα πόδια με τα άσπρα γάντια για τα μπροστινά πόδια και το λευκές μπότες για τα πίσω πόδια. Έχουν επίσης λευκό χρώμα στο πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά.

Bicolor: Σημεία χρώματος είναι τα αυτιά, και η ουρά. Έχουν ένα λευκό ανεστραμμένο “V” καλύπτοντας προς τα κάτω για τη μύτη και το πηγούνι. Τα πόδια και όλη η κοιλιά είναι λευκά και υπάρχει συχνά μια ασύμμετρη περιοχή λευκού στους ώμους ή την πλάτη

Όλα τα γατάκια Ragdoll γεννιούνται λευκά. Ξεκινούν να παίρνουν το χρώμα τους σε 8-10 εβδομάδες και το πλήρες χρώμα τους και τρίχωμα σε 3-4 χρόνια.